20 juni 2010

Voor beter onderwijs!

Charles André Joseph Marie de Gaulle (Rijsel, 22 november 1890Colombey-les-Deux-Églises, 9 november 1970) was eenFrans militair en politicus. Hij vocht tijdens de Eerste Wereldoorlog als officier in de Slag bij Verdun, was de leider van een Franse regering in ballingschap tijdens de Tweede Wereldoorlog en werd de eerste president van de door hem ontworpen Vijfde Republiek(1959-69).

Met zijn grote gestalte, zijn effectief bespelen van de media en zijn vaardigheid in het politieke tactische vernuft van verdelen en heersen en vooral met zijn staatkundige visie was Charles de Gaulle in meer dan één opzicht een indrukwekkende figuur, die altijd streed voor het nationaal belang zoals hij dat zag en velen daarvan wist te overtuigen. Zijn autoritaire stijl, die hij nooit liet ontaarden in dictatuur, is daarom een tijdlang voor lief genomen.

Lotharings kruis ter herdenking van Generaal de Gaulle

Zijn invloed is in Frankrijk nog steeds zeer groot; er is nog altijd wel een politieke partij die zich gaullistisch noemt. Belangrijker nog is dat hij op twee cruciale momenten, bij de Duitse inval in 1940 en bij de dekolonisatie van Algerije in 1962 een eigen weg insloeg, met enorme persoonlijke risico's, en het uiteindelijk bij het juiste eind bleek te hebben gehad; in het eerste geval behoedde hij het land voor totale capitulatie, in het tweede geval voor burgeroorlog. De grondwet van de Vijfde Republiek is zijn schepping en heeft hem met slechts marginale wijzigingen ruimschoots overleefd en lijkt nog voor onbepaalde tijd mee te kunnen. De versterking van de uitvoerende macht ten koste van het parlement heeft geleid tot de beoogde vergroting van de politieke stabiliteit, terwijl de klassieke burgerrechten onaangetast zijn gebleven. De Gaulle heeft niet meer meegemaakt dat zijn politieke tegenstander François Mitterrand als president ook uit de voeten bleek te kunnen met een grondwet die hij ooit als 'permanente staatsgreep' had omschreven.

De naam van De Gaulle leeft voort in het grootste vliegveld van Frankrijk, Aéroport Charles De Gaulle. Ook het drukste plein van Parijs, Place Charles de Gaulle, is naar De Gaulle vernoemd. Dit plein heette voorheen Place de l'Etoile. Op dit plein staat de Arc de Triomphe. Frankrijks enige vliegdekschip, de MN Charles de Gaulle is ook naar hem vernoemd.

De Gaulle werd op 4 april 2005 door tv-kijkers tot de grootste Fransman aller tijden verkozen. Men kan stellen dat hij daarmee zijn doel bereikt heeft, want hij merkte ooit op dat 'de persoon Charles de Gaulle hem slechts interesseerde als historische figuur'.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten